Kievitsheuvel 1
2411LL
BODEGRAVEN
tel. 0172-611312

Met vuurwerk voorafgaande aan de wedstrijd en vooral in de eerste helft op het veld, bezorgde v.v. Zwammerdam ESTO met een 2-3 nederlaag een koude douche die ook uit de hemel viel. Het was geen derby maar had er wel trekjes van. Een zenuwachtig startend ESTO wist geen raad met de fel jagende tegenstander. Een tegenstander die met fraaie doelpunten enkele minuten voor het eind van de wedstrijd de volle winst pakte.

Geen derby maar wel bijzonder.

In 1933 is de sportvereniging “Eendracht Strekt Tot Overwinning” opgericht en had haar sportveld toen in Zwammerdam. Een dorp dat voorbij de katholiek kerk aan de overtocht in Bodegraven haar grenzen had. Zondagvoetbal mocht toen niet in Bodegraven. Dat dwong de toenmalige oprichters hun club zich in Zwammerdam te vestigen. Afgelopen zaterdag leek het daarom toch wel een beetje op een derby. De Dammenaren zetten direct vanaf het begin ESTO slim onder druk. De kans afwachtend als ESTO van achteruit de bal niet kwijt kon versnelden ze richting ESTOdoel. Zo lukte het ESTO vaak niet om naar voren te spelen. In de 30e minuut kon de vrijstaande Dammenaar Lars Kremer een fraai schot in de verre bovenhoek deponeren voor de 0-1. Er kwamen daarna dikke kansen voor de thuisploeg die niet werden benut. Drie minuten voor de rust was er een fraai doelpunt van Dammenaar Thom de Bruin. ESTO keek daarna tegen een 0-2 achterstand aan.

Tweede helft begint in de eerste helft.

In de 45e minuut beoordeelde de Zwammerdamse keeper Jaimy Groenen de bal niet goed en kwam ongelukkig samen met de bal op de grond. Bas van Zoest was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken voor 1-2 aansluiter. Jaimy raakte vervelend gewond en kwam niet meer tussen de palen. Direct na de aftrap voor het tweede bedrijf pakte ESTO het initiatief en ging met goed voetbal en dikke kansen op zoek naar de gelijkmaker. Dat lukte in de 84e minuut met een kopbal van Thomas Mouthaan. Zwammerdam liet nog even haar spierballen zien en ging vol de strijd aan. Opnieuw moest ESTO het hoofd buigen vanuit een corner. Met een kopbal van Ole Jansze kwam Zwammerdam in de 89e minuut weer op voorsprong. De ploeg gaf deze, mede dankzij hulp van een onterecht afgekeurd doelpunt, niet meer uit handen.

Volgende week speelt ESTO een uitwedstrijd tegen laagvlieger DoCos. Zoals zaterdag bleek zijn er weinig werkelijke laagvliegers in deze 3e klas en zullen de zwart-witten weer volop aan de bak moeten. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Verslag: Han Koevoets

Beeld: De Sportfotogaaf